W dzisiejszych czasach, kiedy to każdy jest zalatany i brak jest czasu niemal na wszystko, z potężnym wyzwaniem spotykają się rodzice. Często muszą oni pogodzić normalną pracę z dbaniem o własne dziecko – jest to tym trudniejsze, że wymaga – kolokwialnie mówiąc – stania przy garach i codziennego przygotowywania jedzenia dla własnej pociechy. Na szczęście w sytuacji tej z pomocą przychodzą kaszki Helpa – produkty marki stworzonej przez dwie kobiety (https://www.bee.pl/helpa-kaszka-jaglana-czary-mamy-200-g-bio_p148511.html), z których pierwsza jest lekarzem, druga dietetykiem, a obie aktywnymi matkami, które lubią świadomie karmić swoje dzieci. Dlaczego warto się zainteresować owymi produktami?

Szybkość i prostota przygotowania głównymi zaletami

Jedną z podstawowych zalet wynikających z wprowadzania kaszek do diety własnego dziecka jest oszczędność czasu i trudu wkładanego w “standardowe” posiłki. Przygotowanie kaszki Helpa jest banalnie proste – wystarczy zmieszać ją z wodą lub mlekiem (w zależności od upodobań dziecka), a następnie wstawić na ogień i doprowadzić do wrzenia. W takim stanie gotować ją przez około trzy minuty, nieustannie mieszając. Tuż po tym można podawać do stołu – szybko i bezstresowo.

Kaszki są uniwersalne i praktyczne!

Należy z góry powiedzieć, że kaszki Helpa same w sobie smakują… jak każda inna kaszka. Mają zatem mało charakterystyczny smak naturalnej kaszy – nie odznaczają się również zbytnio zapachem. Tak naprawdę jednak nie o to w nich chodzi. Ważne jest bowiem, że są produktem uniwersalnym, stanowiącym bazę do dalszych działań. Po przygotowaniu kaszki od nas zależy, jak będzie smakować – wszystko bowiem jest definiowane przez produkty, które do niej dodamy. Mogą to być (i bardzo często są) wszelkiego rodzaju owoce, najlepiej te, które uwielbia nasza pociecha. Możemy się zdecydować również na płatki migdałowe czy też wiórki kokosowe – wszystko, co nada ostatecznej potrawie pożądanego smaku.

Ważna w tym wszystkim jest również konsystencja kaszki Helpa. Ta po przygotowaniu przyjmuje formę gładkiej, gdzieniegdzie zawierającej grudki papki, łatwej do spożywania również przez najmłodsze dzieci.

Pozostałe zalety

Naturalnie rzecz biorąc na wspomnianych powyżej zaletach pozytywne cechy kaszek Helpa się nie kończą. Są one również:

  • w pełni zdrowe – nie zawierają w sobie żadnych substancji konserwujących, wspomagaczy smaku oraz cukru;
  • bezpieczne – z uwagi na krótkie gotowanie oraz wspomnianą konsystencję, są w pełni bezpieczne – również dla najmłodszych;
  • naturalne – zazwyczaj ich główne składniki (a zatem wszelkiego rodzaju zboża) pochodzą ze sprawdzonych źródeł, często prosto od rolnika;  sprawia to, że są jeszcze bardziej atrakcyjne z punktu widzenia osoby pasjonującej się zdrową żywnością.
Food obraz autorstwa freepik - www.freepik.com